Zilver is een hele populaire stof voor de mens en elk jaar neem de productie van dit mooie edelmetaal toe. Ieder jaar worden er vele miljoenen kilogram aan zilver gedolven. De grootste zilverproducenten ter wereld zijn China, Mexico en Peru. Meer dan de helft van al het gedolven zilver wordt in de industrie verwerkt en en kwart van het zilver eindigt in juwelen en zilverwerk.
Zilver komt bijna nergens in pure vorm voor in de aardkorst, maar zit het samen met andere metalen zoals koper, zink en lood vast in gesteentes en dat wordt erts genoemd. Erts met een hoge concentratie zilver wordt niet meer veel gedolven, maar zilver wordt nu vooral gewonnen uit erts met een laag zilvergehalte. Zilver is relatief schaars en wordt daarom gezien als een waardevol metaal.
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_e3346937b4fe457c9411ff1fde6a55ce~mv2.png/v1/fill/w_510,h_340,al_c,q_85,enc_auto/788ca5_e3346937b4fe457c9411ff1fde6a55ce~mv2.png)
Zilver is een scheikundig element (symbool Ag) met atoomnummer 47. Dit wit overgangsmetaal heeft een smeltpunt van 961,8 graden Celsius. Dit prachtige glimmende metaal wordt al vele duizenden jaren gebruikt bij vele toepassingen. Zo werd zilver al duizenden jaren voor onze jaartelling gebruikt als ruilmiddel en in meerdere talen is zilver het woord voor geld (plata en argent).
Zilver heeft ook bacteriedodende eigenschappen en de Romeinen en Grieken maakten hier al handig gebruik van. Omdat zilver bacteriën kan doden sloegen ze vroeger hun water op in kruiken die van binnen bekleed waren met een zilveren laagje. Tegenwoordig zit zilver vanwege zijn bacteriedodende eigenschappen veel verwerkt in verpakkingsmateriaal voor voedsel, desinfecteermiddelen, antibacteriële sokken en dito ondergoed en sportkleding en tot slot in cosmetica. Zilver kan bacteriën doden door de celmembranen chemisch aan te tasten, waardoor deze uiteindelijk zullen afbreken. In tegenstelling tot bijvoorbeeld antibiotica kunnen bacteriën geen resistentie ontwikkelen tegen de aanwezigheid van zilver. Ten tijde van het oude Egypte was ijzer zelfs nog meer waard dan goud.
Dit relatief zware edelmetaal kent echter meerdere technologische toepassingen. Dit edelmetaal is heel goed in het reflecteren van licht en daarom hebben echt goede spiegels niet een aluminium laag maar een zilverlaagje. Zilver is ook van alle metalen de beste geleider van elektriciteit, maar meestal wordt koper gebruikt omdat dit goedkoper is. Toch bevatten bepaalde elektrische apparaten kleine hoeveelheden zilver, zoals computers, mobiele telefoons, plasma-tv's en zit zelfs onder de toetsen in toetsenborden.
Al meer dan zes eeuwen worden er op gouden, zilveren en platina voorwerpen keurtekens aangebracht, maar is in 1986 ook wettelijk vastgelegd in de Waarborgwet en moet garanderen dat een voorwerp met volgens de wet vastgestelde keurtekens het juiste gehalte goud, zilver of platina bevatten. Op grond van deze Waarborgwet kennen we in Nederland drie geaccepteerde zilverlegeringen, namelijk 1e gehalte zilver (925/000), 2e gehalte zilver (835/000) en 3e gehalte zilver (800/000).