Internet biedt vele voordelen maar toch is het ook een onpersoonlijk medium die viezeriken en/of andere internetcriminelen op verkeerde gedachten kan brengen. In Engeland is een alarmknop voor kinderen op internet bedacht en heeft zich al bewezen. Waarom volgt de rest van Europa dit goede voorbeeld niet? Moeten er nog meer kinderen onnodig slachtoffer worden?
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_c2b4546b71d34a8481832ca33cf2a084~mv2.png/v1/fill/w_763,h_340,al_c,q_85,enc_auto/788ca5_c2b4546b71d34a8481832ca33cf2a084~mv2.png)
Pas op voor kwaadwillenden
Grenzen bestaan door internet in feite allang niet meer. Je kunt met hetzelfde gemak met iemand communiceren aan de andere kant van de wereld. Maar internet kan ook een zeer onpersoonlijk medium zijn. Kwaadwillende mensen kunnen zich hier totaal anders voordoen dan dat ze in werkelijkheid zijn. Ik hoef u daarom niet te vertellen dat zo´n alarmknop voor kinderen ideaal kan zijn. Helaas zijn er ook viezeriken zoals pedofielen actief op internet. In Engeland hebben ze zo al diverse mensen weten op te sporen die het hadden gemunt op hun kinderen.
Waarom Engeland wel en de rest van Europa niet?
Waarom hebben ze in Engeland wel zo´n alarmknop voor kinderen op internet en niet in de rest van Europa en dus ook niet in Nederland? In Engeland zit dit alarmsymbool aangesloten op onder meer chatsoftware. Met zo´n knop op het scherm van de computer kan het betreffende kind wat wordt lastig gevallen binnen een paar klikken contact opzoeken met de politie. Deze mail die dan wordt verstuurd kan dan worden geclassificeerd op de juiste waarde. Als het een Klasse 1-noodgeval betreft dient er meteen actie te worden ondernomen door de hulpdiensten. Er is dan direct gevaar. De plaatselijke politie kan dan als het nodig is in een paar minuten voor de deur staan.
Engelse alarmknop is uiterst succesvol
Je hoeft niet hogere wiskunde te hebben gestudeerd dat deze alarmknop een geweldige kans zou zijn om de wereld en dan met name het internet veel veiliger te kunnen maken. Wat willen we nog meer? In 1 jaar kreeg de Engelse politie meer dan 6000 meldingen binnen en uiteindelijk waren er ruim 500 gevallen waarbij echt een dader kon worden opgepakt die kinderen ertoe aanzetten om seksuele handelingen te verrichten. Er was zelf een hulpoproep van een meisje van 6 jaar. Deze alarmknop doet al sinds 2006 dienst in Engeland en heeft in totaal al meer dan 1100 daadwerkelijke arrestaties opgeleverd. Er zijn in Engeland nu al meer dan 600 kinderen gered uit de handen van zo´n pedofiel. Waar wachten we nog op?
Waarom wel praatpalen en alarmknoppen op openbare plaatsen
Iedereen kent de praatpalen langs de kant van de weg of alarmknoppen in stations, metro´s en bij diverse andere openbare plaatsen. Wordt het dan niet eens tijd dat de rest van Europa het goede voorbeeld volgt van Engeland? in Engeland is het belang van zo´n alarmknop voor kinderen al eens ten meer aangetoond. Internet is eigenlijk de grootste virtuele speeltuin van de wereld geworden en we laten pedofielen hier gewoon in rondlopen? Het wordt nu tijd om actie te ondernemen. Elke dag langer wachten kan nog meer slachtoffers betekenen en dat kan toch niet de bedoeling zijn.
Child Exploitation and Online Protection (CEOP)
Gelukkig kunnen kinderen wel bij diverse organisaties terecht als ze worden lastig gevallen op internet. De Britse Child Exploitation and Online Protection (CEOP) biedt het kind echter belangrijke extra eigenschappen die andere organisaties niet kunnen bieden. Het CEOP wil graag zien dat ieder kind, waar ook ter wereld, de beschikking heeft over zo´n alarmknop op internet die bovendien goed herkenbaar is. Deze alarmknop moet geïntegreerd zijn in gamesites, websites en chatsites, want op deze sites zijn kinderen veelal actief. Deze alarmknop moet kinderen direct kunnen verbinden met de politie. De CEOP beoordeelt in Engeland iedere melding van een kind op de juiste waarde en zorgt er onmiddellijk voor dat dit rapport bij de plaatselijke politie terecht komt, zodat er eventueel snel actie kan worden ondernomen.