top of page

Afvallen en diëten

Foto van schrijver: BertovdBijBertovdBij

Bijgewerkt op: 25 jan

Steeds meer mensen worstelen met hun gewicht en dat is toch een verontrustende ontwikkeling. Dit ligt onder meer aan een veranderd eetpatroon en te weinig beweging. Lang is ook gedacht dat vet de grote boosdoener zou zijn maar het zijn juist de licht verteerbare koolhydraten in het dieetvoedsel die meer kwaad doen dan goed.


De mens wordt steeds zwaarder


Mensen worden gemiddeld genomen steeds zwaarder en steeds minder lenig. In Nederland valt het nog wel wat mee, maar In Amerika lijdt zelfs ruim 1 op de 4 mensen aan overgewicht, en dit zal de komende decennia naar verwachting nog verder toenemen. Het eetpatroon is de laatste jaren enorm veranderd en we gaan steeds minder bewegen. We eten over het algemeen veel te veel vet. En ieder pondje gaat toch echt door het mondje.



Vet in het voedsel is niet het echte probleem


De voedingsdeskundigen zeggen nu dat het vet wat we consumeren niet het echte probleem is maar de licht verteerbare koolhydraten. En laat die licht verteerbare koolhydraten nu net in dieetvoedsel zitten waarvan je af zou moeten vallen. Denk hierbij maar eens aan pasta, magere yoghurt en gekookte aardappelen. Dit voedsel werkt zo in op de spijsvertering dat er juist kilo´s bij komen, en dat wilt u vast niet. Volgens de diëtisten moet er ook juist bepaald voedsel vermeden worden, zoals hamburgers, biefstuk, zure room en kaas. Geloof het of niet, maar dit eten helpt juist om af te vallen en houdt bovendien uw hart gezond. Veel vet is beter voor het hart. Een vetarm dieet is best wel slecht voor het hart en dat terwijl er wordt beweert dat het goed zou zijn voor je hart. Deze uitkomst deed nogal wat stof opwaaien bij de critici maar na een aantal recente onderzoeken bleek dit toch wel degelijk op waarheid te berusten.


Je kunt echter niet stellen dat iedereen aankomt van koolhydraten of dat iedereen af zal vallen door ze juist niet te eten. Met licht verteerbare koolhydraten wordt echter wel de slankst mogelijke taille gekweekt.


Waarom wordt je dik?


Obesitasexperts zeggen altijd dat je dik wordt doordat je meer eet dan dat je verbrandt. Deze mening zit bovendien bij menigeen diepgeworteld, maar eigenlijk is dit onzin. Het zegt namelijk niks wezenlijks waarom we nu echt dik worden. Eigenlijk is het helemaal niet relevant hoeveel voedsel je tot je neemt. Natuurlijk wordt je dan dikker omdat je dan meer calorieën binnenkrijgt dan dat je verbrandt. Maar de vraag is waarom? Vervolgens kan deze vraag vaak worden beantwoord met de conclusie dat u een eetstoornis hebt ontwikkeld en daardoor dus te veel eet.


Diëten werken niet of nauwelijks


Diëten werken niet of nauwelijks in heel veel gevallen. Na een zeer langdurig onderzoek wat 40 jaar in beslag nam is aangetoond dat als er minder calorieën worden ingenomen dat dit niet meteen leidt tot een klinisch significant resultaat. Experts kunnen dan wel zeggen dat luiheid en vraatzucht leidt tot overgewicht maar dezelfde experts zullen ook zeggen dat diëten totaal geen zin hebben. Was er maar een pil die werkte tegen overgewicht, zeggen alweer deze zelfde experts. Maagverkleiningen worden allang toegepast. De medische wetenschap ziet dit blijkbaar als de ideale oplossing. Je moet de oorzaak bij de kern aanpakken. Diëten weken heel vaak niet omdat deze mensen voortdurend met hun gewicht bezig zijn. Maar al te vaak kun je immers stellen dat minder eten bij iemand die zwaarlijvig is totaal niet werkt. Een dokter geeft wel eens het advies om minder te gaan eten, maar de persoon in kwestie heeft hier eigenlijk helemaal niks aan.


Ook is het zo dat als u denkt genoeg te bewegen dan wil dat niet automatisch zeggen dat u slank zal blijven. U verbruikt dan natuurlijk energie en dat maakt hongerig nietwaar?


Vetcellen


Eet dingen die uw insulinepeil laag houden. Onze vetcellen slaat het overschot aan vetzuren en calorieën op, en deze reserves worden pas aangesproken als u honger gaat krijgen. Hierin loert juist een gevaar. Want met de jaren wordt men toch vaak wat dikker, en zodoende kunnen dan de vetzuren steeds minder goed worden bereikt. Het gevolg is dan dat u weer honger heeft en in veel gevallen toch weer gaat eten.


Dikmakers en insuline


Onze moeders zeiden het vroeger al en het is echt waar. Aardappels, pasta, rijst, maïs, snoep en brood zijn echte dikmakers. In deze producten zitten veel geraffineerde koolhydraten en verhogen uw insulinespiegel. Het is al jaren bekend dat insuline het belangrijkste hormoon is dat uw vetweefsel aanstuurt. Insuline maakt een vetcel vet en niks anders.


Eet gerust zoveel u wilt maar overal waar `te` voor staat is immers niet goed. Stop alleen wel met eten als u een voldaan gevoel hebt en bunker dan niet verder als een slootgraver. Juist door nog wel vet eten te consumeren krijgt men toch het gevoel minder af te hoeven zien als er een paar kilootjes af moeten. Bij een koolhydraatarm dieet zijn de volgende producten wel gezond, namelijk slagroom, zure room, roomkaas, mayonaise, boter, olie, kaas en bacon. Het gaat om een stukje bewustwording wat je eet. Als dat goed wordt bijgehouden dan ben je al een heel eind. Eet goed en gezond. Een snack op zijn tijd kan, maar natuurlijk niet te vaak!

0 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

© Bizzybee Library

bottom of page