top of page

ADHD informatie en tips

Foto van schrijver: BertovdBijBertovdBij

Bijgewerkt op: 19 jan

Vrijwel iedereen kent wel iemand met ADHD in zijn omgeving. Met een goede begeleiding en de juiste medicatie valt er in principe goed mee te leven. in dit artikel komt aan bod wat ADHD nu eigenlijk is en wat de behandeling kan inhouden.


Betekenis ADHD


ADHD betekent Attention Deficit Hyperactivity Disorder en staat voor Aandachts-Tekort-Stoornis met Hyperactiviteit al wordt er in de volksmond ook wel eens gesproken over "Alle dagen heel druk". Alle dagen druk zijn is echter een misvatting want niet alle kinderen en volwassenen zijn druk met ADHD.





(Her)kennen ADHD


Vaak zie je wel dat mensen met ADHD naar mate ze ouder worden er beter mee leren te leven of krijgen er minder last van. 1% van de volwassenen heeft nog last van ADHD. Deze categorie mensen kan het wel zwaar hebben in de relatiesfeer, studie en werk en zal dus hulp moeten zoeken in de geestelijke gezondheidszorg. Soms gaan ze er zo gebukt onder dat ze vervallen in crimineel gedrag en/of verslaafd raken. In deze moderne tijd krijgen relatief steeds meer kinderen deze handicap. Momenteel heeft 3% van de kinderen last van ADHD. Vroeger zullen ze het ook wel hebben gehad maar toen werd het niet onderkent en herkent als zodanig. Sterker nog, ADHD bestond toen nog niet eens. Je zult het wellicht niet geloven maar er zijn zo'n 100.000 volwassenen die het niet van zichzelf weten dat ze ADHD hebben.


Verschijnselen ADHD


ADHD kan voorkomen in verschillende varianten dus je hoeft dan niet van al deze verschijnselen last te hebben. Als eerste kun je last hebben van impulsiviteit. Dan doe je bepaalde dingen zonder eerst goed na te denken. Denk aan teveel geld uitgeven, voor je beurt spreken, relaties die zo maar weer uitgaan en vreetbuien hebben. Je kunt bij ADHD ook last hebben van hyperactiviteit. Je kunt niet stil zetten en bent voortdurend onrustig. Denk hierbij aan ellenlange gesprekken, friemelen in je haren of met een voorwerp spelen of voortdurend op de grond tikken met je voeten, moeilijk kunnen rusten enz. Ook kan de tijdsbeleving zijn verstoord. Inschatten van de tijd is soms moeilijk. Vaak te laat komen op een afspraak is bij deze mensen eerder regel dan uitzondering. De spreekwoordelijke klok in de hersenen lijkt niet goed te functioneren. Veel ADHD-ers hebben aandachtsproblemen. Ze kunnen dan slecht luisteren, raken snel hun spulletjes kwijt, raken snel afgeleid, willen van alles tegelijk doen, zijn vergeetachtig en hebben vaak moeite met bepaalde details.


Diagnose vaststellen


Ga langs bij uw huisarts als u denkt dat uzelf of uw kind vermoedelijk ADHD heeft. Hij is door zijn ervaring in staat om een diagnose te stellen al zijn er nog geen testen beschikbaar die 100% uitsluitsel kan geven. Degene wordt dan doorverwezen naar een deskundige op dit gebied. Dit is vaak een kinderarts of een psychiater. Door middel van onderzoeken en technieken als EEG, MRI, SPECT of PET kan men aanwijzingen vinden dat er wellicht sprake is van ADHD. Maar voor een juiste diagnose is nog meer onderzoek nodig. Bepaalde zaken moeten nog worden uitgesloten of juist worden toegevoegd. De hersenen blijven een complex gebied.


Behandeling ADHD


Als de diagnose ADHD is vastgesteld wordt soms medicatie gegeven om de verschijnselen van ADHD te onderdrukken. Ook kan er gekozen worden voor gedragstherapie. Hierbij is het van belang dat de consequenties van het gedrag heel duidelijk worden gemaakt en ook zo blijven. Dit is dan niet alleen straffen maar ook belonen op zijn tijd. Vaak wordt er ook psycho-educatie gegeven. Hierbij krijgt u uitgebreide voorlichting over deze stoornis maar komt ook de herkenning en het begrijpen van ADHD-gedrag aan bod. Een goede structuur aanbrengen in hun leefomgeving is voor deze mensen heel erg belangrijk. Stel regels en schema's op en hang deze op aan de muur. Dit geeft ze steun omdat ze zelf ook wel weten dat ze moeilijk hun eigen gedrag onder controle kunnen krijgen. Ook kan er gekozen worden voor multimodale behandeling. Deze behandeling richt zich dan op de gebieden die van toepassing zijn op het kind of volwassene. De ouders worden er ook bij betrokken als het om een kind gaat. De behandeling bevat ook psycho-educatie. gedragstherapie, medicatie en het vooraf structureren van bepaalde situaties. Er zijn dus genoeg methodes om de verschijnselen van ADHD te onderdrukken en leefbaarder te maken.


Voor ADHD medicatie en meer informatie over ADHD kunt u ook terecht op de site:



2 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

© Bizzybee Library

bottom of page