De uitlopers van een aardappelplant zijn altijd in principe weer het begin van een nieuwe plant, waar dus ook weer aardappelen aan zullen groeien. Als je een uitgelopen aardappel bedekt en water geeft, dan groeit hij vanzelf naar het licht. De aardappelplant groeit met een stam en heeft kleine witte bloemetjes met een geel hart. Alleen de aardappelen zijn eetbaar en de stam, vruchtjes en bladeren niet, want deze zijn giftig. Aardappelplanten kunnen soms ook bessen vormen, maar deze zijn dus niet eetbaar. Een gemiddelde aardappelplant bevat zo'n 12 aardappels en wordt ook wel een knolgewas genoemd.
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_cee72b31c8e646ca84c81728e625f4a7~mv2.png/v1/fill/w_509,h_340,al_c,q_85,enc_auto/788ca5_cee72b31c8e646ca84c81728e625f4a7~mv2.png)
Aardappels worden ook wel eetbare knollen genoemd en zitten boordevol zetmeel. De aardappel is het belangrijkste gewas op rijst, tarwe en maïs na. De aardappelplant is dus een knol die onder de grond groeit en het zetmeel wordt in de aardappelen opgeslagen. Om die reden zijn aardappelen een belangrijke voedselbron geworden voor in met name de westerse wereld. Aardappelen zijn makkelijk voedsel, niet duur en we kunnen ze koken, bakken, in de puree of frituren als patat frites.
Net na de Tweede Wereldoorlog aten we gemiddeld 130 kilo per persoon per jaar. Omdat we steeds meer divers zijn gaan eten, zoals rijst, bami, nasi, spaghetti en pizza, eten we nu nog zo'n 80 kilo per persoon per jaar. Toch zijn we toch nog steeds een aardappel volk want aardappels bij het avondeten staan nog steeds onbetwist op nummer 1.
Een groot voordeel is dat aardappelen ook lang kunnen worden bewaard, als het er maar niet te droog, nat, te warm of te koud is. Je kunt aardappels ook inkuilen. Aardappelen worden dan in een kuil begraven onder een laagje stro om ze te beschermen tegen eventuele vorst. En iedere uitlopende aardappel is dus in principe een potentiële aardappelplant.
Vroeger groeiden er in Nederland geen aardappelen, maar ontdekkingsreizigers hebben vroeger vanuit Peru (Zuid-Amerika) aardappelen meegenomen naar ons land, vermoedelijk in het jaar 1536. Destijds aten de Inca's in Peru rode bolletjes die uit de grond werden gehaald. Hier in Europa en in Nederland wisten ze toen nog niet zo goed wat ze met de aardappelen aan moesten. Ze aten ook van de besjes en de bladeren en omdat die giftig zijn werden ze ziek. Pas later begonnen de mensen hier in Europa te snappen dat het om de knollen ging onder de grond. Pas in de 18e eeuw werden aardappelen officieel erkend als verantwoord voedsel.
Een pootaardappel is niet bedoeld om te eten, maar is speciaal bedoeld om er nieuwe aardappelen mee te kweken. Met name hier in Nederland worden veel pootaardappelen verbouwd, die zijn vooral bedoeld voor de export naar het buitenland.
Soorten aardappelen
• Aardappelen die stevig blijven tijdens het koken
• Vastkokende aardappelen. Ook wel droogkokers genoemd
• Bloemige of kruidige aardappelen. Ook wel afkokers genoemd