Geld besparen op wat voor manier dan ook is tegenwoordig een hot item. Je kunt namelijk maar een keer je geld uitgeven. De kachel een graadje lager zetten scheelt zeker 600 Euro. Als je dit een beetje tactisch doet dan hoef je er ook nog niet een vest bij aan te trekken ook. Zet de verwarming een uurtje voordat je gaat slapen gewoon een graad lager en er kraait geen haan naar. Niemand die het merkt. Trouwens met die ultramoderne thermostaten van tegenwoordig is het appeltje eitje om dat in te stellen. Veel mensen verwarmen ook stelselmatig ruimtes in hun woning die eigenlijk helemaal niet hoeven te worden verwarmd. Zie hier kritisch naar en draai desnoods een of meerdere cv's dicht met de thermostaatknop. Veel mensen slapen vaak ook beter in een onverwarmde slaapkamer.
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_8ec02da6d433455e899ede6950214960~mv2.jpg/v1/fill/w_508,h_339,al_c,q_80,enc_auto/788ca5_8ec02da6d433455e899ede6950214960~mv2.jpg)
Als iedereen in Nederland jaarlijks slechts een keertje de kachel een graad lager zou zetten, dan zouden we met z'n allen 3,6 miljoen kubieke meter gas uitsparen, laat staan als we dit altijd zouden doen. Niet alleen burgers gaan steeds bewuster om met energie maar ook bedrijven en instellingen zien in dat er op deze manier toch geld kan worden bespaard. Toch is het gemiddeld in iedere huiskamer en op kantoor gemiddeld 21,5 graden Celsius. Er kan dus heus nog wel vooruitgang worden geboekt. Mensen vinden het vaak in huis en op het werk minder aangenaam als het kouder is dan 21,5 graden. Onze kleding is daar ook op aangepast. Trek bijvoorbeeld dan iets warmere kleding aan. We zetten in de zomer een raam open om te koelen, dan is er met een lekkere dikke trui in de winter toch ook niks mis?
Klimaatbeleid stond in Nederland niet hoog op het verlanglijstje, maar daar lijkt verandering in te zijn gekomen. We worden hier in Nederland weliswaar wat bewuster maar met een bewuster klimaatbeleid weten we dat er nog een wereld te winnen valt, want nog steeds gebruiken we 7 procent meer energie dan in het jaar 2000. Het streven is om vanaf nu ieder jaar 1,5 procent energie te gaan besparen, maar of dat gaat lukken? Nederland heeft internationale klimaatafspraken gemaakt om de achterstand ten opzichte van veel andere landen goed te maken. De toekomst zal uitwijzen of het wel of niet gaat lukken.