Aardbevingen in binnen- en buitenland, overstromingen, een mijnramp, de Bijlmerramp, de vliegramp bij Faro en nog veel meer rampspoed. Het jaar 1992 was een veelbewogen jaar. Hier volgt het belangrijkste nieuws van het jaar 1992.
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_7e45cc6a082a42428f021c1b580d2252~mv2.jpg/v1/fill/w_189,h_267,al_c,q_80,enc_auto/788ca5_7e45cc6a082a42428f021c1b580d2252~mv2.jpg)
20 januari 1992
Een hypermoderne A.320 Airbus vliegt tijdens een binnenlandse vlucht te pletter tegen een Vogezenberg in Frankrijk. Ondanks alle rijkelijk aanwezige computerapparatuur verdween het toestel vlak voor de landing ineens van het radarscherm, en vloog frontaal tegen deze 760 meter hoge berg.
11 februari 1992
De inwoners van de wijk Hasseler Es in Hengelo kregen de schrik van hun leven toen er ineens een oorverdovend lawaai klonk en alles begon te trillen. Een F-16 afkomstig van vliegbasis Twente stortte neer in de woonwijk en er volgde een explosie.
3 maart 1992
Bij een mijnramp in het Turkse Kozlu verloren 277 mensen hun leven. Tijdens de werkzaamheden diep onder de grond kwam er ineens methaangas vrij, dat meteen ontplofte toen het met vuur in aanraking kwam. Door de intense hitte, vuur en zuurstofgebrek konden reddingswerker helaas weinig uitrichten onder de grond. Er barstte meteen een discussie los over de veiligheidsvoorzieningen in de Turkse mijnen, en er werden verbeteringen aangebracht.
13 maart 1992
Oost-Turkije wordt getroffen door een aardbeving met een kracht van 6,8 op de schaal van Richter. In de omgeving van de plaats Erzincan verloren bijna 500 mensen het leven.
13 april 1992
Een relatief zware aardbeving treft Nederland, België en Duitsland en had een kracht van ongeveer 5,5 op de schaal van Richter. In Nederland waren de schokken vooral voelbaar in Limburg. Er deden zich hier in Nederland geen persoonlijke ongelukken voor maar de schade wordt geschat op tientallen miljoenen guldens.
Het epicentrum lag in de omgeving van Roermond. Vele muren scheurden en schoorstenen vielen om. Ook raakten vele auto´s hierdoor zwaar beschadigd. In Duitsland was wel een dodelijk slachtoffer te betreuren, namelijk als gevolg van een hartaanval.
22 april 1992
Ruim 200 mensen verloren hun leven in de Mexicaanse stad Guadalajara door een reeks explosies. Ook waren er in een klap honderden gewonden en duizenden daklozen. De oorzaak was een lek in een benzine-opslagtank en ontplofte. Mensen hadden al dagen geklaagd over een penetrante benzinelucht, maar er werd toen niks aan gedaan. Huizen werden in een klap volledig verwoest, auto ´s werden tientallen meters weggeslingerd en straten veranderden in diepe kloven.
24 augustus 1992
Orkaan Andrew richtte een enorme schade aan in de staat Florida, Amerika. Het liet hier een spoor van vernieling achter om tenslotte in de staat Louisiana weer te bedaren.
15 september 1992
Er waren duizenden doden te betreuren door overstromingen in Pakistan. Het regenseizoen was al bijna voorbij toen toch het noodlot toesloeg. Het bleef dagen achtereen regenen, zodat de rivieren Cherab en Jhelum buiten hun oevers traden. Er werden honderden dorpen compleet weggevaagd, Het precieze aantal slachtoffers zal nooit bekend worden maar schattingen gaan uit van 2000 tot 5000 slachtoffers. De katoen- en de suikeroogst ging dat jaar helaas ook grotendeels verloren.
4 oktober 1992
Om 18.36 uur boorde een Israëlisch vrachtvliegtuig van El Al zich in twee flats in de Amsterdamse Bijlmermeer. Van de flats Groeneveen en Kruitberg werd in een klap een groot gedeelte compleet weggeslagen. Het was een grote vuurzee. En de paniek was enorm. Het aantal doden valt waarschijnlijk nooit precies vast te stellen omdat er ook illegalen verbleven in de flat maar het gaat in ieder geval om 43 doden. 6 minuten na de start braken de beide motoren van de rechtervleugel af. De piloot vroeg om een noodlanding en vloog nog een rondje om de stad maar het vliegtuig was zo stuurloos geworden dat het tenslotte neerstortte op de Bijlmer.
12 oktober 1992
Egypte werd getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 5,3 op de schaal van Richter. Autoriteiten spraken over honderden doden terwijl hulporganisaties het hielden op een paar duizend doden. Duizenden gebouwen raakten zwaar beschadigd of stortten in zijn geheel in. Vooral de hoofdstad Cairo werd zwaar getroffen. Men denkt dat er zoveel slachtoffers te betreuren waren door het massaal negeren van de bouwvoorschriften.
30 november 1992
Vlak voorbij het station Hoofddorp ontspoorde een trein op een wissel. Twee wagons klapten om en de rest van de wagons bleven schots en scheef overeind staan. 5 treinreizigers vonden hierbij de dood en 33 mensen raakten gewond. 2 dagen eerder was er op vrijwel dezelfde plek ook al een trein ontspoord. De rails is toen weer gerepareerd maar er gold op die plek wel tijdelijk een snelheidsbeperking. Vermoedelijk wist de machinist dit niet en heeft hij toch te hard gereden.
3 december 1992
Tijdens slecht weer loopt een Griekse tanker tegen de rotsen bij de haven van La Coruna, Spanje. De kapitein probeerde de haven te bereiken maar dat slaagde dus niet. De tanker vervoerde 80.000 ton ruwe olie. Toen het schip op de rotsen liep, vloog het in brand en brak het in tweeën, met als resultaat dat vrijwel al het olie de zee in stroomde. Dit werd een ecologische ramp. De kuststrook over een lengte van zo´n 100 kilometer raakte ernstig vervuild. De olievlek op zee had een oppervlakte van ongeveer 50 vierkante kilometer. De dikke olielaag zou vele diersoorten treffen, zoals vissen, vogels en schelpdieren. Het zou nog jaren duren voordat de visstand zich weer had hersteld.
12 december 1992
Ditmaal was er een aardbeving op het Indonesische eiland Flores. De aardbeving had een kracht van 6,8 tot 7,5 op de schaal van Richter, en eiste het leven van duizenden inwoners. Dit verwoestende natuurgeweld maakte tienduizenden woningen , scholen en bedrijven met de grond gelijk, of raakten zwaar beschadigd. Het epicentrum van de aardbeving lag op zee, dus veroorzaakte het een metershoge tsunami. Dit had zo zijn verwoestende effect op het eiland. Er waren 1200 slachtoffers in de noordelijke havenplaats Maumere. Daarmee werd deze havenplaats het hardst getroffen. Heel veel overlevenden brachten de nachten noodgedwongen op straat door.
21 december 1992
Een DC-10 van Martinair vloog met 327 vakantiegangers en 13 bemanningsleden naar de Algarve in het zuiden van Portugal, en tot de landing was het een perfecte vlucht. Bij Faro was het op dat moment echter slecht weer. De piloot slaagde er niet in om het vliegtuig geheel onder controle te krijgen bij de landing. Het toestel smakte veel te hard op de landingsbaan. Een vleugel raakte hierbij de grond, de motor raakte in brand en het toestel brak in tweeën. Ook waren er explosies te horen. Veel passagiers konden de vuurzee ontvluchten via de gaten in de romp maar voor meer dan 50 passagiers liep dit echter fataal af. De redding kwam voor hen helaas te laat. De waarschijnlijke oorzaak was een plotselinge windvlaag. 1992 was een dramatisch jaar voor de luchtvaart.